Miksi sinun kannattaisi oppia moninaisuudesta, jos haluat toimia urheilun parissa

 
Screen Shot 2019-07-16 at 23.10.39.png

Moninaisuus tuo voittoja

Oletko huomannut miten tänä vuonna aidosti moninaiset urheilujoukkueet ovat voittaneet eniten pokaaleita?

Ja kuinka niiden seurojen fanimäärät ovat kasvaneet kaikista eniten, joiden markkinoinnin kohde koostuu erilaisista ryhmistä. Aidosti moninaiset joukkueet usein kohdistavat tapahtumatarjontansa laajalle ryhmälle kuten lapsiperheille ja vähemmistöille. Esimerkkinä ehkä FC Liverpool, joiden miestenjoukkue voitti jalkapallossa Euroopan Mestarien Liigaan ja joiden päävalmentaja, Jürgen Klopp, taistelle julkisesti rasismin vastaan.

” Nämä ihmiset (rasistit) eivät saisi olla osa jalkapalloa, koska jalkapallo on esimerkki siitä miten erilaiset ihmiset pystyvät loistavasti toimimaan yhdessä. Rasistit pitää sulkea pois stadionista elinkautaisesti.” - Jürgen Klopp

Mitä on moninaisuus?

Aidosti moninainen, mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, ettei yksikään ryhmä/etnisyys? joukkueessa olisi millään tavalla dominoiva. Kun ryhmän sisällä on pienempi ryhmä, joka koostuu vähemmistöstä, se voi tuntea itsenä ulkopuoliseksi, vaikka se teknisesti olisi osa ryhmää.

Ulkopuolisuuden tunne alentaa motivaatiota ja näin heikentää ryhmän toimintaa kokonaisuutena. Vähemmistönä oleminen suuremassa ryhmässä myös usein johtaa siihen, he ovat poissuljettuja tärkeästä informaatiosta/viestinnästä, joka kulkee vain dominoivassa ryhmässä. Eli urheilujohtajat ovat oikeassa sanoessaan, että urheilu on (vain) peili yhteiskunnasta. Sitä sanotaan liian usein, kun on tarve poisselittää asioita, jotka ovat menneet urheilussa pieleen.  

 

Screen Shot 2019-08-08 at 14.46.50.png

 

Virheet ovat kalliita

Todellisuudessa on outoa, miten niin moninaisessa ja kansainvälisessä maailmassa kuin urheilussa, johtajille ja vastuuhenkilöille tapahtuu toistaiseksi isoja virheitä moninaisuuden ja kansainvälisyyden tiimoilta. Kaikki jalkapalloihmiset vielä muistavat hyvin, kuinka ennakkosuosikki ja silloin hallitseva Saksan maajoukkue joutui lähtemään kotiin jo esikierroksen jälkeen, saavuttaessa vain kolme pistettä. Joukkueen henki ei olut toimiva sen jälkeen, kun Saksan jalkapalloliiton ja valmennuksen johto, eivät ole käsitelleet yhtään kansainvälisyyteen ja rasismiin liittyvää asiaa sujuvasti kuntoon ennen turnausta, vaikka kriisi oli ennakoitavissa jo kaksi vuotta etukädessä 2016 Europanmestaruuden aikana.

 

Onko urheilu (yhteiskunnan) peili?

 Urheilu on myös sinänsä hyvin erikoinen maailma, koska kaikesta kansainvälisyydestä huolimatta, sen isommat turnaukset pelataan maiden välillä. Tässä asiassa se on kaikkea muuta kuin peili yhteiskunnasta, koska muualla kuin urheillussa yritykset ja kaupanteko ovat kehittyneet kansainväliseksi vauhdilla. Onko urheilu sitten tärkeä kansallisen identiteetin tekijä? Onko se tarpeellista? Onko se kansojen välisten sotien korvike? Ja kuinka sitten rasisminvastaisuus ja moninaisten joukkueiden hallinta onnistuisi, jos näin olisi?

 

Screen Shot 2019-07-06 at 17.59.13.png

On vielä paljon opittavaa

 Oppimista ja pohdittavaa on siis tarpeeksi urheilun maailmassa. Samalla muu yritysmaailma ja yhteiskunta voi oppia urheilun kokemuksista ja katsoa sitä koekaniinina. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja joutui muuten vähän aikaa 2018 maailmamestaruuden jälkeen astumaan alas, sen jälkeen kun hän oli tehnyt yhden toisen virheen jälkeen, joka hän oli tehnyt kansainvälisellä tasolla, hän otti vastaan yhden kalliin lahjaan Ukrainalaiselta bisnesmieheltä.

Oppimista moninaisuudesta ja kansainvälisyydestä siis riittää ja parhaiten pääsee ymmärtämään kokonaisuutta meidän kurssiltamme, Kansainvälinen kommunikaatio urheilujohtajille. (kurssi on englantikielinen)