Kulttuurin omiminen

 
eva-blue-SfPOkp6-2eA-unsplash.jpg

Hei, tänään halusin puhua aiheesta kulttuurin omiminen. Aihe on aika laaja, joten ajattelin puhua aiheesta omien kokemuksieni ja mielipiteeni perusteella.

Kulttuurin omiminen, mitä se on?

francisco-venancio-ay5JXZnl5Pk-unsplash.jpg

Kulttuurin omiminen on sitä, kun toisen kulttuurista otetaan haluamiaan asioita, tapoja, elementtejä tai symboleita eikä anneta crediittiä heille, joiden kulttuuria se oikeasti on tai ei tiedetä asioiden alkuperää. Hyödytään itse jollain tavalla esim. taloudellisesti toisen kulttuurista, mutta ei haluta nostaa esille asioiden alkuperää ja sitä, että käyttää hyväkseen toisen kulttuuria. Usein tämä johtuu tahallisesta välinpitämättömyydestä, mutta joskus myös vain tietämättömyydestä.

jade-scarlato-cscXdj0eKyk-unsplash.jpg

Itse olen kohdannut kulttuurin omimista todella paljon ihan lähipiirissäni ja myöskin seuratessani sosiaalista mediaa.
Lähi piirissä olen tavannut useasti henkilöitä jotka ovat ottaneet esimerkiksi afrikkalaisten kulttuurista itselleen mieluisia tapoja, hiustyylejä, vaatetyylejä tmv, mutta ei anna crediittiä siitä mistä se on tullut tai myönnä että on inspiroitunut kulttuuristani.

Sosiaalisessa mediassa olen kohdannut suurena esimerkkinä nimeltämainitsemattoman valkoisen tanssijan/"twerkkaajan" joka opettaa ja tanssii twerk tanssia ja tosiaan on siis valkoinen nainen, jolle on annettu titteli "Suomen twerk kuningatar". Hän opettaa lajia, mutta ei opeta mistä laji on tullut, ei anna crediittiä lajin alkuperästä, ei tue tai palkkaa henkilöitä jotka oikeasti ovat kulttuurista jossa twerk laji on syntynyt ja on alkuperäisin. Yrittää siis täysin "white wash” twerk lajia Suomessa.

Myös Mielipiteeni Asiasta

Mielestäni kulttuurin omiminen on todella epäkunnioittavaa ja yritän parhaani mukaan puuttua siihen aina kun pystyn. Se esim. että kun me mustat laitamme pikkuletit hiuksiimme ne eivät ole "asiallisia, soveliaita tai siistejä”, mutta kun valkoinen laittaa niitä, se onkin yhtäkkiä hieno tyyli, cool ja uskaltautumista olla erilainen.

Kun musta nainen twerkkaa meitä täysin esineellistetään, leimataan epäsovieliaaksi ja arvostellan että "aina täytty teidän olla pyörittämässä pyllyjänne", mutta kun valkoinen nainen twerkka on se hieno tanssilaji, haastavaa ja ihailtavaa ja valkoinen nainen joka ei millään tavalla credittaa afrikkalaista tai caribialaista kulttuuria nimitetään "Suomen twerk kuningattareksi". Mielestäni tälläinen on täysin naurettavaa ja uuvuttavaa. Tämä on yksi rasismin muoto, eikä ole yhtään sen hyväksyttävämpää kun muunkaanlainen rasismi.

Semahal Åsenbrygg on 19 vuotias ja pian merkonomiksi valmistunut nuori nainen. Hän on Ethiopiasta alunperin kotoisin ja siellä syntynyt. Semahal on erittäin kiinnostunut yhteiskunta asioista rasismin kannalta ja viettää aikaansa usein pohtimassa ja …

Semahal Åsenbrygg on 19 vuotias ja pian merkonomiksi valmistunut nuori nainen. Hän on Ethiopiasta alunperin kotoisin ja siellä syntynyt. Semahal on erittäin kiinnostunut yhteiskunta asioista rasismin kannalta ja viettää aikaansa usein pohtimassa ja keskustelemassa näistä asioista sosiaalisessa mediassa.

Tästä myös väitellään todella paljon ja aihetta vähätellään ja pyydetään jatkuvasti perusteluja aiheesta, että miksi se on muka huono asia ja rasismia jne, mutta minun vinkkini jatkuvasti kysyville on itse oppia aiheesta esim. netin tai verkkokurssien kautta ja siihen minulla on antaa yksi suositus:

Tälläinen verkkokurssi kuin Antirasismin 101. Se käsittelee tätä aihetta, mutta myös koko rasismi käsitettä laajasti Suomen olosuhteissa ja on suunnattu kaikille, jotka eivät tiedä välttämättä asiasta paljon tai tarpeeksi, mutta myös meille joille aihe on jo erittäin tuttu. Toivoisin että oot kiinnostunut aiheesta ja haluaisit aktiivisesti oppia lisää esim. tämän verkkokurssin kautta. Linkki verkkokurssiin on alhaalla! 😊