On kriittistä sekä houkutella uusia osaajia että pitää nykyiset osaajat Suomessa

 

Suomalaisilla työmarkkinoilla esiintyy kohtaanto-ongelmia. Työ ei löydä tekijäänsä. Monella alalla on pulaa osaavasta työvoimasta ja samanaikaisesti moni maahanmuuttanut tai vähemmistötaustainen ei löydä töitä.

Osa Suomessa opiskelleista kansainvälisistä opiskelijoista muuttaa maasta pois, osa ihmisistä kohtaa rekrytoinnissa tai työpaikoilla syrjintää ja rasismia, kaikkien osaamista ei tunnisteta.

Edistämällä yhdenvertaisuutta työelämässä ennaltaehkäistään näitä ongelmia niin työelämässä kuin laajemmin yhteiskunnassa. Aktiiviset toimenpiteet monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden hyväksi lisäävät yritysten menestymisen mahdollisuuksia. Kansainvälisellä tasolla monimuotoisuuteen kytkeytyvä keskustelu kehittyy nopeasti. Tarvitaan päivitettyä tieteeseen perustuvaa tietoa.

Suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän monimuotoisuudella ja syrjimättömyydellä on kriittinen merkitys täällä olevien maahanmuuttaneiden työllistymiselle. Samoin Suomen houkuttelevuus kohdemaana osaavalle työvoimalle, kansainvälisille opiskelijoille ja investoinneille tarvitsee monimuotoisuuden ymmärtämistä.

Suomen väestön demografia muuttuu jatkuvasti, ja kansainväliseen työmarkkinoiden henkilöstötarpeen kysyntään on vastattava ajoissa innovatiivisesti ja joustavasti. Suomessa työvoima ei riitä, ellei monimuotoisuuden lisääntymiseen työpaikoilla kohdisteta resursseja tai jos monimuotoista työvoimaa ei johdeta oikeudenmukaisesti ja inklusiivisesti. Nykytilanteessa suomalaisen yhteiskunnan asenteet kuitenkin vaikeuttavat maahan muuttaneiden työllistymistä.

Yrityksissä on tärkeää miettiä tukevatko prosessit, viestintä ja työilmapiiri monimuotoisuutta. Miten johto, muu henkilöstö sekä sidosryhmät suhtautuvat monimuotoisuuteen? Miten monimuotoisen taustan omaavia työntekijöitä tuetaan ja miten he voivat hyödyntää ja kehittää osaamistaan? Tutkimusten valossa aktiivinen yhdenvertaisuuden kehittäminen kannattaa.

Suomelle on kriittistä sekä houkutella uusia osaajia että pitää nykyiset osaajat Suomessa. Liian moni Suomessa syntynyt maahanmuuttajataustainen lähtee ulkomaille opiskelemaan ja jää sinne. Moni Suomeen tullut kansainvälinen opiskelija ei jää Suomeen vaan lähtee työn perässä takaisin kotimaahansa tai kolmansiin maihin. Koska tarve monimuotoiselle työvoimalle on kriittinen, tarvitaan monimuotoisen työvoiman tietoisempaa houkuttelua, inklusiivisempaa rekrytointia, systemaattisempaa työssäoppimisen tukemista ja oikeudenmukaisempaa uralla etenemistä.

 Johdon on tärkeää jalkauttaa monimuotoisuus ja inklusiivisuus esihenkilöille ja tiimitasoille, sekä osaksi organisaation toimintaa. Yhä useammassa organisaatiossa on myös nimetty monimuotoisuudesta vastaava johtaja tai asiantuntija. Nämä henkilöt tukevat organisaation tietoisuutta sosiaalisesta vastuullisuudesta. He luovat menetelmiä lisätä organisaation monimuotoisuutta esimerkiksi arvioimalla ennakkoluulojen merkitystä henkilöstön rekrytoinnissa tai uralla etenemisessä. Monimuotoisuusjohtajien ansiosta aliedustettujen ryhmien jäsenten osuus yritysten johdossa on noussut 7–18 % (Dobbin & Kalev, 2016).

 Työnantajamielikuvan rakentamiseen kannattaa panostaa systemaattisesti. Mielikuvaan liittyvät yrityksen kulttuuri, työpaikan ilmapiiri ja luottamus, rekrytoinnit sekä yrityksen internet-sivujen ulkoasu, erilaiset kampanjat, mainokset ja uutiset sekä sosiaalisen median näkyvyys. Yrityksen vastuullisuus ja monimuotoisuus kiinnostavat nykyään yhä useampaa työnhakijaa. Yrityksen kannattaakin jakaa omaa monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuuslinjaansa julkisesti verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa, jotta osaajien kynnys hakea työpaikkaan madaltuisi.

 
 

Miten teidän tilanne on tasa-arvo ja yhdenvertaisuusasioissa? Lain mukaan oppilaitosten, järjestöjen ja yritysten pitää laatia suunnitelma tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Tavoitteena ovat ajantasaiset tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmat.

Annamme teille työkaluja niiden laatimiseen, arviointiin ja kehittämiseen. Tarjoamme teille koulutusta ja fasilitointia toimintakulttuurin ja osallisuuden kehittämisestä.

 
 

Kirjoitus on osa meidän uudesta Monimuotoisuudesta menestystä – tietoa ja työkaluja työnantajalle”, monimuotoisuusoppaasta. Julkaisu löytyy elinkeino- ja työministeriön nettisivuilta: <https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163976>ISSN 2342-7922 (verkkojulkaisu), ISBN 978-952-327-720-5

Toimitus: Nordic Diversity Trainers Oy. Kirjoittajat: Nordic Diversity Trainers Oy, Christian Thibault, Susheela Daniel, Sara Salmani, Narashima Boopathi S., Ilona Taimela Valokuvat: Boagraphy Oy, Samuel Boateng, Timo Qednau, Mahat Musse Sheik, Liikkukaa ry Suunnittelu ja taitto: Ilmiömuotoilu Oy

OPAS SISÄLTÄÄ RATKAISUJA SEKÄ SUOMESSA ASUVAN MONIMUOTOISEN TYÖVOIMAN ETTÄ KANSAINVÄLISEN OSAAJAN HAASTEISIIN. OPAS TUO UUSIA NÄKÖKULMIA JA TYÖVÄLINEITÄ TYÖNANTAJILLE MONIMUOTOISEN TYÖVOIMAN REKRYTOINTIIN, JOHTAMISEEN JA TUKEMISEEN.


Mikäli teidän työpaikkanne tarvitsee apua ja tukea monimuotoisuuden kehittämisessä ja/tai rekrytoinnissa, niin ota yhteyttä. Olemme täällä teitä varten.